Gıda Üretim İzin Belgesi Danışmanlığı
Tel : +332 251 8585
AMAÇ: Gıda maddelerini, gıda katkı maddelerini ve gıda ile temasta bulunan materyal ve ambalaj maddeleri üreten işyerleri için zorunlu olan bir izindir. Bu faaliyetleri gerçekleştiren firmalar, gıda sicil kaydı yaptırmalı, gıda sicil numarası almalı ve ürettikleri ürünlerin bileşiminde bulunan maddeleri tescil ettirmek suretiyle üretim izni almak zorundadırlar.
KAPSAM: Üretim izni alınabilmesi için işyerlerinin; Çalışma İzni ve Gıda Sicili ile Üretim İzni Yönetmeliğine uygun olarak, ilgili kurumlar tarafından düzenlenmiş olan “çalışma izni ve gıda sicil belgesi” almış olması gerekmektedir.
Ancak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü 22.08.2005 tarih ve 2005/84 sayı ile Valiliklere gönderdiği genelgede; “çalışma izni ve gıda sicil belgesi” ile “iş yeri açma ve çalışma ruhsatının” aynı anlama gelmesi nedeni ile söz konusu iş yerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesine ilave olarak ”gıda sicil belgesi” verilmesi gerektiğini bildirmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliği kapsamında ilgili kurumlar tarafından “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” ve beraberinde “ gıda sicil belgesi” düzenlenmiş olması veya “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” üzerinde ayrıca “gıda sicil numarası” verilmiş olması halinde söz konusu belgeler de “çalışma izni ve gıda sicil belgesi” yerine kabul edilmektedir. Üzerinde “gıda sicil numarası” bulunmayan veya beraberinde “gıda sicil belgesi” olmadan tek başına sunulan “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” ise “çalışma izni ve gıda sicil belgesi” yerine geçmez.
Tarım İl Müdürlükleri tarafından üretim izni verilecek işletmeler:
1. Mevsimlik (yılda en fazla 3 ay faaliyet gösteren) süt ve süt ürünleri işleyen işyerleri
2. Dondurma, yenilebilir buz üreten işyerleri (60 Bg üzerinde olan işyerleri hariç)
3. Zeytinyağ ve bitkisel dolum yapan işyerleri
4. Tuz üretim yerleri
5. Hububat ve Bakliyat unu üreten işyeri
6. Ekmek ve çeşitleri üreten işyerleri
7. Unlu mamuller üreten işyerleri
8. Bulgur üreten işyerleri
9. Hububat ve Bakliyat üreten ambalajlayan işyeri
10. Yumurta ambalajlayan işyerleri
11. Şekerleme, lokum, helva vb. üreten işyerleri (60 Bg üzerinde olan işyerleri hariç)
12. Her türlü pastacılık ürünleri üreten işyerleri
13. Şeker ve şekerleme ambalajlayan işyerleri
14. Tahin, pekmez üreten işyerleri
15. Salamura ürünler üreten işyerleri
16. Hazır yemek üreten işyerleri
17. Kurutulmuş gıda, kuruyemiş, kuru meyve işleyen işyerleri
18. Taze/kuru meyve sebze ambalajlayan işyerleri
19. Baharat işleyen ambalajlayan işyerleri
20. Çay üreten işyerleri
21. Dondurulmuş meyve sebze üreten işyerleri
22. Ambalaj üreten işyerleri
23. Makarna üreten işyerleri
24. Bisküvi, gofret, kek vb. üreten işyerleri
25. Bunların dışında 60 bg altında motor gücü bulunan tüm iş kolları (ekmek katkı karışımı, diğer katkılar, aromalar, balmumu, temel petek, bal ve ürünleri, bitkisel çay, bitkisel karışım, aromatik yağ, gıda takviyesi, Genetik Modifiye gıdalar, özel belenme amaçlı gıdalar, fonksiyonel/özel beyanlı gıdalar hariç)
MEVZUAT:
Link
Gıda Üretim İzin Belgesi Danışmanlığı, Gıda Üretim İzin Belgesi Nasıl Alınır, Gıda Üretim İzin Belgesi Başvuru |